Badrumsrenoveringar – Hur det fungerar och användbara tips 

Badrumsrenoveringar är det perfekta sättet att piffa upp ditt badrum och göra det mer estetiskt tilltalande. I den här artikeln klargör vi vad en badrumsrenovering innebär samt ger dig några användbara tips om hur du ska planera för projektet. 

 

Genom att läsa den här artikeln kommer du att få svar på följande frågor: 

  • Vad är en vanlig badrumsrenovering? 
  • Hur fungerar det? 
  • Vilka saker bör jag tänka på innan jag startar ett projekt? 
  • Var kan jag hitta en pålitlig entreprenör? 

Vad är en badrumsrenovering stockholm och hur fungerar det? 

En badrumsrenovering är olika för var och en. I Sverige brukar de vanligaste badrumsrenoveringarna innebära att golv, handfat och toalett byts ut. I vissa fall kan det också innebära att man installerar ett nytt badkar eller en duschkabin och genomför större VVS- arbeten. I vilket fall som helst har många personer stora ambitioner för att ta utrymmet till nästa nivå. 

Oavsett ambitioner och typer av badrumsrenoveringar så består de oftast av två etapper: planeringsstadiet och installationen. 

I det första etappen – planeringsstadiet – så handlar det framförallt om att förstå ditt behov för att försäkra att badrummet är rent praktiskt. Det handlar också om att göra en uppskattning av budgeten, välja de mest lämpliga typerna av inventarier och besluta om det generella konceptet. Det andra steget är installationen, vilket innebär att allt arbete som planerades under föregående etappen utförs antingen av dig själv eller genom att anlita en entreprenör. 

 

Att tänka på vid planering 

När du planerar för din renovering är det bäst att veta vilken typ av projekt du letar efter. Vill du göra ett väldesignat badrum med klinkergolv och ett lyxigt jacuzzi badkar? Eller vill du ha ett praktiskt, nyttigt utrymme som är enkelt att rengöra som till exempel ett badrum med vinylgolv? Att skapa en plan hjälper dig att avgöra vad du ska fokusera dina ansträngningar på och vilka materialval som passar bäst för ditt projekt. Därefter bör du även ta tillsyn till rummets storlek eftersom det kommer att sätta sin begränsning på vad du kan göra med renoveringen. 

Några bra frågor som du kan ställa dig själv på planeringsstadiet inkluderar: 

  • Har jag tillräckligt med tid och pengar? 
  • Vilken typ av renovering vill jag ha? 
  • Vill jag utföra arbetet själv eller anlita experthjälp? 

 

Hur du hittar en pålitlig entreprenör 

Det finns ett generellt konsensus att de bästa entreprenörerna för badrumsrenoveringar är de som har en gedigen erfarenhet. För att säkerställa att din potentiella entreprenör har erfarenhet kan du antingen fråga dem eller leta upp efter recensionen av firma online. Ett annat sätt som kan ge en indikation på att entreprenören är pålitlig är genom att kontrollera deras licens och certifiering. En bra entreprenör bör ha kollektivavtal med byggbranschen och ha någon form av yrkeskvalifikation för sina medarbetare. Du bör också kontrollera om de har rätt försäkringsskydd för både deras utrustning och sig själva om det skulle inträffa en olycka på plats.