Funderar du på tandblekning?

Många har säkert någon gång tänkt tanken att bleka sina tänder utan att riktigt veta varken hur det går till eller vad det kostar. Är man missnöjd med färgen på sina tänder och känner att man vill fräscha upp dem lite genom att få tänderna någon nyans ljusare och därmed ett lite vitare leende så är tandblekning ett bra alternativ för många.

Hur går det till?

Innan man bleker sina tänder bör man besöka en tandläkare eller en tandhygienist för att säkerställa att det går att uppnå det resultat man är ute efter och vilka eventuella lagningar som behöver bytas ut för att sedan matcha slutresultatet. Lagningar går inte att bleka och måste därför bytas ut till en ljusare nyans för att fortsätta matcha tänderna även efter behandlingen. Tandläkaren eller tandhygienisten hjälper även till att avgöra vilken metod som passar bäst till respektive patient. Om tandsten skulle förekomma måste den tas bort innan tandblekning. Finns det hål i tänderna måste även dessa lagas. Tandblekningsmedel får inte användas på personer som är under 18 år.

Behandlingen

När tandläkaren har utsett en metod som passar är det dags att börja behandlingen. Hur lång tid det tar innan man uppnår önskat resultat varierar beroende på tändernas utgångsläge men också vilken metod man använder. Vissa behandlingar går på några timmar medan andra kan ta upp till flera dagar eller till och med veckor. Det som är viktigt att veta innan man bleker sina tänder är att en blekning är en kemisk process vilket innebär att blekningsmedlet tränger in i emaljen och bryter ner de mörka pigmenten som finns i tanden. Det vanligaste är att man använder gel när man bleker. De blekgeler man använder i gelskenor ska minska problem med potentiella ilningar som kan förekomma under behandlingen. Första tillfället under behandligen sker alltid hos en tandläkare och därefter kan du i vissa fall få med dig blekning hem för att fullborda behandlingen på egen hand. Om behandligen enbart utförs på salong är det vanligt att man får komma tillbaka 2-3 gånger innan man är nöjd med resultatet.

Hur mycket kommer det att kosta?

Snittpriset för en tandblekning ligger ungefär på 4200 kronor för både över och underkäke. Priset kan naturligtvis variera beroende på vilken klinik du väljer. Utöver priset för själva behandlingen kommer det förmodligen att komma till en kostnad för en tandundersökning hos en tandläkare eller en tandhygienist. Detta priset brukar ligga runt 700-900 kronor. Om du redan har en kompletterande tandundersökning som är gjord under de senaste tre månaderna före behandlingen brukar den gälla och då behöver ingen ny undersökning göras i samband med tandblekningen.