Världen drivs av elektriker

Vem kunde tro för några decennier sedan att världens viktigaste yrke skulle bli elektrikerns? Vadå, invänder säkert en och annan. Det finns väl mängder av viktiga yrken och hur ska man kunna värdera det ena yrket framför det andra? Men det är lätt att se vilket yrke som behövs mest här i världen. Se bara hur mycket som drivs av elektricitet och effekten av orsaker till akuta elfel. Det är snart sagt allt här i världen som är eldrivet. Därmed är det elektrikerns yrke som är viktigast och därav rubriken att världen drivs av elektriker.

 

 

Låt oss börja med fartygen som seglar jorden runt. De fraktar matvaror, maskiner och gods av alla de slag. För ett par hundra år sedan fanns det gott om segelfartyg som fraktade saker över de sju haven. Sedan kom ångdrivna fartyg men sedan dess har de alltmer börjat sluka el för att överhuvudtaget kunna rulla fram över vågorna. På alla större fartyg finns elektriker som sköter om elförsörjningen från jourelektriker stockholm. Passagerarfartyg förbrukar kanske mest el av alla fartyg som finns. Där går det åt el i alla hytter för att passagerarna ska kunna se på TV, lyssna på radio och ha lampan tänd för att kunna läsa. Utan ström fungerar ingen passagerartrafik och ingen godstrafik heller idag.

För den som kan hantera ström och gillar att resa är elektrikeryrket både viktigt och roligt.

Som elektriker finns det jobb precis var som helst på jordklotet. Tänk en jorden runt-seglats som elektriker. Det är fantastiskt att se alla dess upplysta städer från sjösidan sena kvällar och stjärnklara nätter. Shanghaj by night. Singapore by night. För att inte tala om New York och Kapstaden från sjösidan. Allt är upplyst och det glittrar i vattnet. Som fartygselektriker kan man byta jobb och hoppa i land i vilken stad som helst. Det lyser överallt.

Elektriker behövs i alla fabriker och andra anläggningar där man tillverkar saker och maskiner. De flesta arbetsplatser behöver el för att kunna fungera och producera det som behövs. Och spindeln i nätet är elektrikern. Det finns inga kontor som fungerar utan en elektrikers hand och översyn överallt.

Våra hem är också beroende av att en duktig elektriker sett över det elektriska. Det är inte bara spisen och kylskåpet och all belysning som ska fungera. Det är vattenpumpar och trädgårdsbelysning som också behövs här och där.

Det skulle bli en stor kris i samhället om elektrikerna inte skulle finnas. Därför kan man med fog säga att elektrikeryrket är väldens viktigaste yrke. Och att världen inte bara drivs av elektricitet utan också av elektrikern.