Elektriker utbildning för vuxna 

Att bli elektriker kan vara en givande karriär. Men det kräver hårt arbete, engagemang och intresse. Som tur är finns det många bra anledningar till att bli elektriker i Sverige, framförallt eftersom möjligheterna att få jobb efter elektriker utbildning är mycket bra. Oavsett om du funderar på att byta karriär, eller helt enkelt vill veta hur din elektriker gick tillväga för att bli auktoriserad elektriker stenungsund– så kommer du tycka om den här artikeln. Vi har sammanställt viktig information om vad som krävs för att bli en auktoriserad elektriker i Sverige – och lite mer! 

Varför ska du bli elektriker? 

Elektriker är ett av de viktigaste yrkena i världen. De bidrar till den hållbara samhällsutvecklingen som vi har och de arbetar inom många områden, alltifrån att dra ledningar i nya bostäder till att reparera elektriska fel i stora elcentraler. De är ett givande yrke där du alltså är ansvarig för att hålla våra hem, företag och infrastruktur igång. Trots att arbetet är relativt fysiskt krävande, så finns det tusen olika anledningar till varför det är en bra idé att bli en elektriker. Vi valde ut fyra olika skäl till varför det kan vara en bra idé att välja den här karriären. 

  • Meningsfullt arbete – Utan elektriker skulle samhället helt enkelt inte att fungera. Du kommer att arbeta med viktiga saker som kommer att kännas givande. 
  • Bra framtidsutsikter – Det är lag på att merparten av elinstallationsarbeten i Sverige måste utföras av elektriker och av detta skälet kommer det alltid finnas en efterfrågan av elektriker. 
  • Varierande jobb – Som elektriker finns det en mängd av arbeten och inriktningar, alltifrån att vara en serviceelektriker som arbetar med ombyggnad och felsökning av elektriska anläggningar till en elinstallatör som drar ledningar. 
  • Bra betalt – Det är ett yrke med förmånliga villkor, där du kan tjäna en bra peng när du är färdigutbildad (mer utav lönen finner du lite längre ned i artikeln). 

Hur blir man elektriker som vuxen? 

Många elektriker väljer karriärspåret till elektriker när de är i gymnasiet för att börja hos elektrikerngöteborg.se/. Men det är möjligt att bli en auktoriserad elektriker som vuxen. Då är det vanligaste sättet att du går en elektriker utbildning, antingen hos kommunala gymnasieskolor eller privata utbildningsbolag. Om du har en tidigare avklarad gymnasieutbildning behöver du enbart 1500 poäng elektriker utbildning. Dessa vuxenutbildningar är studiemedelsberättigade och tar cirka ett och ett halvt år att bli klar på, vilket inkluderar praktik i cirka 8 veckor hos elinstallationsföretag. Därefter jobbar du som lärling i minst 1600 timmar innan du blir en färdigutbildad elektriker. 

Vad är lönen för elektriker? 

Lönen skiljer sig beroende på vilket fokus du har och hur mycket erfarenhet du har. I grunden regleras lönen enligt installationsavtalets regler om lägsta yrkesutbildnings och löneavtalet. Vanligtvis börjar du som lärling och har som lägst 14 554 kr/månad  de första 720 timmarna, sedan går lönen upp till 16 855 kr/månad tills dess att lärlingstiden är slut. Därefter ökar lönen radikalt, alltifrån  18 236 kr/månad första året ttill 25 705 kr/månad efter tre år. Snittlönen var 2018 cirka 32 600 kr för elektriker och 34 400 kr för servicemontörer.