En guide inför valet av kakel vid köksrenoveringen

När du står inför att göra olika val av material vid köksrenoveringen brukar frågan om kakel och klinkers i regel dyka upp. Det är populärt att sätta upp någon form av kakel på den vägg som finns mellan köksluckor och bänkar. Framför allt vid diskhon och vid spisen. Kakel har många fördelar då det är lätt att torka av och de är hållbara. En del väljer också klinkers som fungerar bra till både golv och vägg. Kakel är inte lika tåligt och bör inte användas till golv om det inte framgår tydligt i produktbeskrivningen.

Kakel finns för alla smaker och behov

Kakel är en klassiker och finns i alla former, storlekar och färger. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser om du vill använda kakel. Det är också snyggt att använda som dekorativa detaljer på väggar. Det som kan vara bra att tänka på är att stora och ljusa plattor gör att utrymmet ser större ut. Mindre och mörka färger gör att ytan ser mindre ut inför köksrenovering stockholm eller andra ingrepp du kan göra. Det går också att blanda olika storlekar och färger för att få ett unikt och personligt resultat. Så om du står inför att renovera köket kan det vara en god idé att botanisera i utbudet. Det går också att använda olika färgade fog för att skapa olika kontraster.

Klinkers för både väggar och golv

Klinkers är ett riktigt tåligt och hårt material. Därför är det extremt uppskattat som golv och många lägger in klinkers i samband med köksrenoveringen. Det går alldeles utmärkt att använda klinkers till väggar också. Men vill du använda klinkers även till väggar bör du satsa på en glaserad platta som är lätt att torka av. Vid köksrenoveringen kan det vara ett snyggt alternativ att matcha golv och utrymmet mellan vägg och diskbänk med samma klinkers. Den stora fördelen med klinkers är att det är extremt hållbart och tåligt. Däremot ska du undvika exempelvis klinkers i natursten som inte är glaserad till väggar då den drar åt sig fläckar.

Andra alternativ vid köksrenoveringen

Det är inte bara kakel och klinkers som är praktiskt. Det går också att sätta upp en tapet och en glasskiva över tapeten. Det ger dig möjlighet att skapa unik design och det kan också vara ett mer ekonomiskt val. Här är det viktigt att du ser till så glaset sitter fast så att det inte kommer in vatten mellan glasskivan och tapeten. Då kommer du snabbt behöva göra om arbetet. Vid en köksrenovering så finns det mycket som ska falla på plats så ta gärna inspiration från en expert på köksrenoveringar.