Renovera köket med vänner och familj

Många vill ta sig an olika typer av renoveringsprojekt själva och det går bra, så länge man vet vad man gör och så länge det man gör inte kräver legitimerade hantverkare. När man ska utföra köksrenovering finns det mycket man kan göra själv och därför kan man även göra renoveringsprojektet till en gemensam aktivitet för stora och små.

Det finns mycket som kan kallas för renovering, alltifrån att blåsa ut allting och börja om från början till att utföra mindre måleriprojekt. Gillar du att pyssla och att skapa kan en köksrenovering vara både rolig och givande, men se till att du inte gör något som du inte borde.

Renoveringar – ett sätt att engagera stora och små

Under semestertider är det många som tar tag i sina renoveringar och det är även en tid då de flesta är lediga. Därför kan barn i skolåldern vara med och hjälpa till med renoveringen och det är också ett sätt för olika generationer att mötas då de äldres kunskap och erfarenheter kan komma till användning under projektets gång. Att renovera köket är ett perfekt tillfälle att bjuda in och engagera sina äldre grannar och för barn, mor- och farföräldrar att göra något praktiskt tillsammans.

Renovera, men undvik det här

Det kan vara bra att veta vad man får och inte får göra innan man sätter igång att renovera. Ett renoveringsprojekt kan snabbt gå från dröm till mardröm och därför är det bra att veta vad man håller på med innan man sätter igång.

Ska det rivas väggar kan det vara lämpligt att rådfråga en snickare först, så att man inte river en bärande vägg eller river en vägg med el- eller vattenledningar. När det kommer till el får du heller inte dra elen själv då det krävs legitimerade elektriker för den typen av arbete. Detsamma gäller för rör och vattenrelaterade renoveringar. Eftersom det finns risk att feldragningar av dessa kan leda till stora och livsfarliga konsekvenser, måste all den typ av arbeten göras av kunniga hantverkare.

Däremot är det fritt fram att måla, spackla, tapetsera och utföra olika typer av snickeriarbeten samt byta ut köksbänken, köksluckorna eller lägga nytt golv. Det värsta som kan hända med det är att det blir slarvigt gjort, men det medför inga risker om det utförs på fel sätt. Se till att köpa rätt redskap så du kan utföra alla moment ordentligt och inte saknar nödvändiga tillbehör när du väl håller på med renoveringen.